Blog

Aandachtspunten voor iedere OR

Academy4-OR traint, begeleidt en adviseert al jaren lang startende en ervaren ondernemingsraden. Op basis van deze ervaring kunnen we stellen dat er een aantal aandachtspunten zijn waar een ondernemingsraad (OR) zich in kan ontwikkelen om de medezeggenschap binnen de organisatie te professionaliseren & bevorderen. Het zijn veelal klassieke aandachtspunten die iedere OR bekend in de oren zal klinken. Desalniettemin is het niet eenvoudig om ze als OR ook in de praktijk toe te passen.

Door:
Mart Velthuis
Datum:
11/10/2021
Leestijd:
4
min
Aandachtspunten voor iedere OR

De positie van de OR verandert sterk. De veranderende positie wordt mede bepaald door huidige trends in de arbeidsmarkt. Naar verwachting blijven deze trends aanhouden waardoor de ondernemingsraden ook de komende jaren te maken krijgen met thema’s als: vergaande internationalisering in het bedrijfsleven, marktgerichte organisaties met decentrale organisatiestructuren (bv. zelfsturende teams) maar ook het behouden van goed personeel en het werven van geschikt personeel evenals het nadrukkelijk sturen op effectiviteit en kwaliteitsbewust werken.

Het is belangrijk om in deze veranderende tijden als OR een toegevoegde waarde te leveren aan de organisatie. Als OR streef je immers bedrijfscontinuïteit na. Om toegevoegde waarde te kunnen leveren is het belangrijk om te werken vanuit een duidelijke visie. In de visie van de OR beschrijf je hoe je als OR kan bijdragen in het functioneren van de organisatie. Hierbij spelen de doelstellingen van de organisatie een belangrijke rol evenals de strategie die de organisatie voert. Aangezien je als OR je achterban vertegenwoordigt in deze visie is het belangrijk om de achterban te betrekken bij beslissingen. Het is namelijk belangrijk om de wensen en verwachtingen van de achterban te spiegelen aan de opgestelde OR visie en de visie van de organisatie.

Je zult als OR in de toekomst vaker worden aangesproken op je toegevoegde waarde, mede doordat de arbeidsverhoudingen verzakelijken. Streef daarom altijd naar een inhoudelijke inbreng in het organisatiebeleid, stel duidelijke prioriteiten en zorg voor een goede taakverdeling en tijdsplanning. Wees ook transparant naar je achterban. Geef duidelijk aan welke onderwerpen op de agenda staan en waarom jullie als OR deze onderwerpen bespreken.

Top 10 aandachtspunten voor iedere OR die wil professionaliseren:

  • Besteed aandacht aan visieontwikkeling
  • Wees proactief en onderneem zelf initiatieven
  • Streef inhoudelijke inbreng na
  • Benut wettelijke bevoegdheden, faciliteiten en aangereikte kansen
  • Onderhoud continue de relatie met je achterban
  • Zorg voor een gedegen voorbereiding voorafgaan aan de OV
  • Zorg voor een beleidsmatige en efficiënte aanpak van het OR-werk; niet ad-hoc reageren op alles wat er op je afkomt
  • Wees vroegtijdig betrokken bij strategische beleidsvorming van de organisatie
  • Ontwikkel onderhandelingsvaardigheden; maar speel de bal en niet de man
  • Investeer in de teamontwikkeling

Recente posts:

Wil je meer informatie over onze maatwerk trainingen?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze ervaren adviseurs, consultants en trainers helpen je graag.

Luc van der Molen
Sales Coördinator
📞 088-122 55 55
Copyright © 0000 Academy4-OR | Onderdeel van ExplainiT