Blog

Wat maakt een sterk OR-team?

Het e-mailprogramma Outlook wordt al geruime tijd veelvuldig toegepast in zowel het bedrijfs- als privéleven. De een vindt het een geweldig programma, terwijl er ook mensen zijn die het een verschrikkelijk programma vinden. Feit is wel dat je werkgever er naar alle waarschijnlijkheid mee werkt. Tijd om sneller en slimmer te leren werken met Outlook.

Door:
Robin Leijdekkers
Datum:
2/21/2022
Leestijd:
7
min
Wat maakt een sterk OR-team?

1. Vertrouwen

Goed teamwork begint met onderling vertrouwen. Alle leden van de OR; kennen elkaars kwaliteiten; kennen elkaars bezigheden in en om het OR-werk en durven zich kwetsbaar naar elkaar op te stellen. Ieder heeft immers hetzelfde doel voor ogen: een medezeggenschapsorgaan die van waarde is voor de organisatie.

2. Feedback

Een OR-team dat elkaar vertrouwt is in staat om met elkaar het gesprek aan te gaan wanneer er zand in de motor dreigt te komen. Het team is ervan bewust dat confrontaties en feedback leiden tot een sterkere band. Door open en eerlijk met en naar elkaar toe te communiceren wordt negativiteit de kop ingedrukt en verhoogt het juist de productiviteit. Een botsing binnen een het team is overigens heel normaal. Leer van elkaar en zet de neuzen dezelfde kant op.

3. Betrokkenheid

Er bestaan geen open einden. Afspraken worden duidelijk en SMART gecommuniceerd alvorens er (in)gestemd wordt. Alle OR-leden committeren zich aan gemaakte afspraken en komen deze na. Loopt dit spaak? Dan durven teamleden elkaar hierop aan te spreken.

4. Verantwoordelijkheid

OR-werkzaamheden worden vaak onderling verdeeld in het team. Wellicht zijn er zelfs officiële commissies ingesteld. Alle leden worden in hun kracht gezet en verantwoordelijk gehouden voor hun eigen ‘project’. Door de vorderingen van elkaars werkzaamheden te bespreken en elkaar aan te spreken op prestaties en gedrag wordt de weg naar succes korter. OR-leden die, om welke reden dan ook, dreigen te verzaken zullen een tandje bijzetten wanneer zij verantwoording moeten afleggen aan het hele team. Worden leden niet aangesproken op elkaars verantwoordelijkheid? Dan dreigt er onderling irritatie te ontstaan. Hoe zou jij het vinden als een OR-lid telkens te laat komt voor de OR-vergadering? Of als diegene de afspraak verzuimt om data te verzamelen zodat de werkdruk op de financiële afdeling aangepakt kan worden? Een sterk team stelt doelen, voelt zich verantwoordelijk en bespreekt de voortang continu.

5. Resultaat

Doelstellingen behaalt je als collectief. Een sterk team viert gezamenlijk successen en verkleint het individuele aandeel van leden. Hierin is een belangrijke taak weggelegd voor de voorzitter of het dagelijks bestuur van de OR. Diegene bewaakt het collectief belang en voorkomt dat OR-leden persoonlijke belangen voorop zetten of gaan pronken met eigen resultaten. Desondanks mogen teamleden elkaar onderling natuurlijk wel een pluim geven. Want zeg nou zelf, een compliment daar worden we allemaal toch vrolijk van?

Een sterk OR-team wordt niet binnen één dag gevormd, wellicht zelfs niet eens binnen één zittingstermijn. Het is en blijft een doorlopend proces dat ontastbaar is en waaraan gewerkt moet worden. Het is van belang dat de OR een balans vindt in alle vijf de factoren. Zo kan de OR als team van waarde zijn voor de gehele organisatie.

Hoe kenmerkt u uw eigen OR?

Recente posts:

Wil je meer informatie over onze maatwerk trainingen?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze ervaren adviseurs, consultants en trainers helpen je graag.

Luc van der Molen
Sales Coördinator
📞 088-122 55 55
Copyright © 0000 Academy4-OR | Onderdeel van ExplainiT