Blog

Hoe komen we als OR tot een besluit met draagkracht? Nou, zo!

Als ondernemingsraad (OR) ontkom je er niet aan om te vergaderen. De OR heeft regelmatig overleg met elkaar om inhoudelijke thema’s binnen de organisatie te bespreken. Daarnaast heeft de OR ook periodiek overleg met de bestuurder. Tijdens al deze vergaderingen wordt informatie met elkaar gedeeld. Daarnaast worden er standpunten beargumenteerd en beslissingen genomen. Echter blijkt in de praktijk vaak dat kleine agendapunten uit kunnen lopen tot eindeloze discussies. Hiermee ga je al snel voorbij aan het doel van de vergadering. Om tot een besluit met draagkracht te komen kun je eenvoudig gebruik maken van het BOB vergadermodel.

Door:
Mart Velthuis
Datum:
5/6/2021
Leestijd:
6
min
Hoe komen we als OR tot een besluit met draagkracht? Nou, zo!

Beeldvorming

Fase 1 – Het is belangrijk dat alle leden weten waarover een besluit moet worden genomen. Alle leden beschrijven in deze fase daarom welk beeld zij hebben gevormd over de casus. Ook de mogelijke oplossingen komen hier ter sprake. De meest bijzondere en creatieve ideeën mogen de revue passeren, zonder dat andere leden hier een oordeel over vellen. De voorzitter zorgt ervoor dat elk lid van de vergadering evenveel spreektijd heeft om zijn of haar probleemschets te omschrijven. Voordat je naar de volgende fase gaat is het van belang om jezelf de vraag te stellen of alle criteria en voorwaarden duidelijk zijn om tot een besluit te komen. Zodra alle informatie op tafel ligt, ga je door naar de oordeelsvorming.

Relevante vraag: Waar hebben we het over en welke mogelijkheden zijn er?

Oordeelsvorming

Fase 2 – In de eerste fase is alle informatie boven tafel gekomen. Iedereen begrijpt de inhoud van de casus en weet waarover een besluit moet worden genomen. Ook zijn er diverse oplossingen van de casus aangedragen. Het is nu tijd om met elkaar te discussiëren over de mogelijke oplossingen. Je zult merken dat tegenstellingen in deze fase worden uitvergroot. Bekijk welke opties je direct kunt wegstrepen, welke opties er over blijven en welke consequenties er gepaard gaan met bepaalde interventies. Ook in deze fase speelt de voorzitter een belangrijke taak. Hij of zij leidt de discussie en geeft leden de ruimte om zijn of haar voorkeur toe te lichten. De discussie wordt afgerond met een korte samenvatting van de overgebleven oplossingen, consequenties en de bijbehorende argumenten. De volgende fase is het nemen van een besluit.

Relevante vraag: Welke opties houden we over en welke voor- en nadelen zijn er?

Besluitvorming

Fase 3 – In de praktijk neemt deze fase de minste tijd in beslag. Tijdens de beeld- en oordeelsvorming is het probleem besproken en zijn de oplossingen afgewogen. Nu hoeft alleen de knoop nog doorgehakt te worden. Het besluit kan op verschillende manieren tot stand komen. Bijvoorbeeld door 1) een stemmingsronde 2) unaniem draagvlak of 3) een inhoudelijke onderdeelcommissie (OC).

Is het besluit genomen? Zorg dan voor eenduidige communicatie naar de organisatie.

Relevante vraag: Welke besluit nemen we gezamenlijk?

Wilt u graag hulp bij de implementatie van het BOB-model tijdens uw OR-vergadering? Neem contact met ons op via tel: 088 122 55 55 of mail naar info@academy4-or.nl

Recente posts:

Wil je meer informatie over onze maatwerk trainingen?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze ervaren adviseurs, consultants en trainers helpen je graag.

Luc van der Molen
Sales Coördinator
📞 088-122 55 55
Copyright © 0000 Academy4-OR | Onderdeel van ExplainiT